zbiralci.com Seznam forumov
Registriraj seIščiPomoč pogostih vprašanjSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava

Danes je 07.09.2010 10:12:50
Časovni pas UTC + 1
nekaj iz moje zbirke
 Seznam foruma » Povojno obdobje: Hladna vojna » Jugoslavija
Objavi novo temo   Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo
Stran 2 od 2 [83 Posts]   Pojdi na stran: Prejšnja 1, 2
nekaj iz moje zbirke
Avtor Sporočilo
WIDMANN
Moderator

Pridružen/-a: 18.03.2007 18:05
Kraj: BOROVLJE / FERLACH-DOMŽALE

PrispevekObjavljeno: 18.11.2008 16:16:13    Naslov sporočila:  

Glede čoje se strinjam z obema ,vsaj uradno so v JLA plašče/šinjele ukinili že dolgo nazaj res pa je ,da so jih še dolgo potem tudi nosili,naprimer na karaulah so bili bolj za uzorec vse do konca devedesetih let sicer se niso dužili pač pa so bili spravljeni za vsak slučaj isto velja za palerine.

Večino teh uniforem je dala TO/SV v razrez neglede ali so bile to čovine ali standardne jla.
Namesto ,da bi prodali viške opreme (od tega je bilo veliko kopletov popolnoma novih ),kot naprimer Švedi ,Avstrijci, Švicarji.....so naši pametni strokovnjaki dali v razrez.

Razen čevlji so ostali od starih uniforem v uporabi po malem tudi srajce in puloverji na V izrez vsaj 2,3,4 generacija so uporabljale še te tri stvari.

Ja če bo imel kdo kak šinjel viška naj sporoči. Wink

Vse za našega presvitlega cesarja Franca Jožefa!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Yahoo Messenger - naslov 
M67

Pridružen/-a: 24.01.2007 22:37

PrispevekObjavljeno: 18.11.2008 18:46:38    Naslov sporočila:  

No čoja se je res uporabljala, vsaj leta 1987 na obuki v Travniku smo bili zadnja generacija. Septembarci za nami so že imeli dva kompleta M77 enega starega za "radno" in enega glanc novega "izlazna".
Ko pa sem prišel v Zagreb, smo imeli "radno spet iz čoje. Plašč sem imel siv, z alu gumbi.
V TO so pa razdolževali te uniforme še sredi devetdesetih. Lani pa mi je soseda dala čojin komplet in to s plaščem, kar je redkost glede na TO /JLA planinske pelerine. Tako sem prišel do novega vojaškega plašča kot s Solunske fronte! Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo 
medved

Pridružen/-a: 11.03.2008 19:52

PrispevekObjavljeno: 19.11.2008 20:21:17    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke
Opis naslova: nekaj iz moje zbirke

Tudi sam sem nosil čojo šinjel kot delovno uniformo 87-88 leta. Kar se tiče TO pelerin jih pa uporablja cel kup jagro samo, da so ji prebarvali na temno zelene. Ni vse uničeno trajno z razrezom.

lp
Medved
Nazaj na vrh
jkralj4

Pridružen/-a: 23.03.2008 10:44

PrispevekObjavljeno: 20.11.2008 10:34:10    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke
Opis naslova: nekaj iz moje zbirke čoja

tudi sam sem služil jna leta 88 v nišu na letalisču in smo takrat tudi uporabljali čojine sinjele ali kot delovno obleko isto iz čoje no tu se prilagam eno palerino ki je danes povečala zbirko z maskirnim ćinom porocnika te pa so uporabljali večino v to

Nazaj na vrh
aligator

Pridružen/-a: 22.09.2008 15:44
Kraj: Ruše (okolica MB)

PrispevekObjavljeno: 20.11.2008 16:39:24    Naslov sporočila:  

tako palerino imam tudi jas in tista zadeva na levi strani mi ni nikoli blo jasno za kaj se uporabljala. ali bi lahko tam malo bolje poslikal kako so se čini pritrdili tja? to namreč prvič vidim zato me zelo zanima
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov 
medved

Pridružen/-a: 11.03.2008 19:52

PrispevekObjavljeno: 20.11.2008 17:20:04    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke
Opis naslova: nekaj iz moje zbirke

Kralj potem sva služila čisto blizu, kajti jaz sem bil v vojašnici Mijo Stanimirovič - Komren.
lp
Medved
Nazaj na vrh
starababa
Moderator

Pridružen/-a: 03.02.2007 17:17

PrispevekObjavljeno: 20.11.2008 22:48:16    Naslov sporočila: s  

Smo nosili čojo v Banja Luki 1989-90, zadnja septembrska klasa v JNA ! Šinjel in kapa sta bila starejša od mene. Pol leta čoje, pol lete "ljetno radno odjelo", se pravi platnene hlače in srajca, nekako od maja do oktobra. Svečana in obleka za na stražo je bila ta M 77,ki so jo imenovali tudi "izlazna" ..itd.
Nazaj na vrh
vox
Moderator

Pridružen/-a: 23.01.2007 20:26
Kraj: ilegalec (kulturni)

PrispevekObjavljeno: 21.11.2008 12:21:42    Naslov sporočila:  

Na to pa nisem niti pomislil, do sedaj, da smo bili zadnja septemberska klasa v JNA in potem osnova osamosvojitve (kako tragikomično). Pomota sem pozabil ,da sva kljub istemu letniku šla dva različna septembra Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo 
WIDMANN
Moderator

PrispevekObjavljeno: 21.11.2008 16:15:34    Naslov sporočila:  

jkralj4 iz slike palerne je razvidno ,da imaš enega izmed zadnjih modelov palerine,vidi se po kontra obrnjenem žepku kjer je čin.

Stari modeli palerin tega žepka niso imeli.

Zadnji model palerine ,ki sem ga videl je bil izdelan leta 1987 konfekcija železničar Subotica.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Yahoo Messenger - naslov 
WIDMANN
Moderator

PrispevekObjavljeno: 21.11.2008 16:15:35    Naslov sporočila:  

jkralj4 iz slike palerne je razvidno ,da imaš enega izmed zadnjih modelov palerine,vidi se po kontra obrnjenem žepku kjer je čin.

Stari modeli palerin tega žepka niso imeli.

Zadnji model palerine ,ki sem ga videl je bil izdelan leta 1987 konfekcija železničar Subotica.

Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 23.11.2008 18:58:07    Naslov sporočila: palerina
Opis naslova: palerina

ta palerina je letnik 1987 subotica

Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 17:48:15    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke

danes sem naletel se na eno palerino iz čoje letnik 1980[img]
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2NCtE9][img]http://www.postimage.org/Pq2NCtE9.jpg[/img][img][/img][img][/img][/quote]
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2NETNS][img]http://www.postimage.org/Pq2NETNS.jpg[/img][/url]
potem sta tu se dve letni mornariski srajci z epoletama
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2NFcL0][img]http://www.postimage.org/Pq2NFcL0.jpg[/img][/url]
potem je tu se ena letna delovna bluza zastavnika jrm kaki barve
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2NFT9r][img]http://www.postimage.org/Pq2NFT9r.jpg[/img][/url]

[url=http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2NGoAi][img]http://www.postimage.org/Pq2NGoAi.jpg[/img][/url]
potem je tu se poroćnik bojnog broda z oznakami strojnice
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=gx1g9YK9][img]http://www.postimage.org/gx1g9YK9.jpg[/img][/url]
in kot sem prejsnjič ubljubil za pas pitomca z snolo redek primersem ga nabavil
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=gx1gapaJ][img]http://www.postimage.org/gx1gapaJ.jpg[/img][/url]
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2NIdjS][img]http://www.postimage.org/Pq2NIdjS.jpg[/img][/url]

[url=http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2NJz7J][img]http://www.postimage.org/Pq2NJz7J.jpg[/img][/url]
[/img]
Nazaj na vrh
nemecek

Pridružen/-a: 06.02.2007 03:08

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 19:37:29    Naslov sporočila:  

Slik ne odpre Confused
L.p.
Nazaj na vrh
BHIR4
Faca moderator

Pridružen/-a: 23.01.2007 13:57
Kraj: 93. ID KMDO - Lager Vrsnik

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 19:49:40    Naslov sporočila: Re: nekaj iz moje zbirke

jkralj4 je napisal/a:
danes sem naletel se na eno palerino iz čoje letnik 1980

potem sta tu se dve letni mornariski srajci z epoletama

potem je tu se ena letna delovna bluza zastavnika jrm kaki barve

potem je tu se poroćnik bojnog broda z oznakami strojnice

in kot sem prejsnjič ubljubil za pas pitomca z snolo redek primersem ga nabavil

Slike že odpre, samo čreva je bilo treba rešiti. Laughing

www.vas-soca.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov 
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 19:51:43    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke

nevem kaj je narobe sem ponovno nalozil slike a jih tudi meni ne pokaze nobene slikene danasnje temveč nobenih na zbiralcih
Nazaj na vrh
nemecek

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 19:57:20    Naslov sporočila:  

Zdaj je pa v redu Very Happy
Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 20:01:27    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke

meni ne pokaze nevem kaj jaz imam narobe kaj naj naredim
Nazaj na vrh
BHIR4
Faca moderator

Pridružen/-a: 23.01.2007 13:57
Kraj: 93. ID KMDO - Lager Vrsnik

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 20:03:27    Naslov sporočila:  

Če slik v mojem postu ne pokaže, potem se verjetno malce računalniku balina. Wink
www.vas-soca.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov 
nemecek

PrispevekObjavljeno: 07.12.2008 22:21:15    Naslov sporočila:  

Pri meni so slike
Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 08.12.2008 09:49:42    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke

nevem zakaj se vedno ne pokaze meni slik tu prilagam eno gibljivo lutko ki sem jo vceraj nabavil in jo oblekel v vojaka titove garde

Nazaj na vrh
M67

Pridružen/-a: 24.01.2007 22:37

PrispevekObjavljeno: 08.12.2008 10:30:09    Naslov sporočila:  

Meni se zdi da bi bilo dobro če bi odprl kakšno temo in post razdelil tematsko. Problem je pri odpiranju take količine fotk.
lp
Nazaj na vrh
Valter

Pridružen/-a: 22.02.2007 13:49

PrispevekObjavljeno: 08.12.2008 11:54:17    Naslov sporočila:  

Pustimo računalniške zadeve, poglejte raje krasne eksponate Wink Si se zadnje čase specializiral na mornarico ali je samo slučajno tak dotok mornariških zadev? In nova lutka je super, z njo je gardist kot se mora biti!
Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 09.12.2008 10:39:31    Naslov sporočila: nekaj iz moje zbirke
Opis naslova: mornariča

moja zbirka je v glavnem vse od jna trenutno se pač bolj posvečam mornariči ker sem ostale rodove kar izpopolnil nato sledi letalstvo ki mi se kar nekaj majka
Nazaj na vrh
tankist

Pridružen/-a: 24.01.2007 18:17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29.12.2008 23:34:04    Naslov sporočila: Re: uniforma iz čoje
Opis naslova: uniforma iz čoje

jkralj4 je napisal/a:
se ena uniforma vodnika jna letnik 1964 se je znasla v zbirki

Bi lahko dobil boljše slike naramk in ''patenta natikanja''?
Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 30.12.2008 08:36:43    Naslov sporočila: konjeniske hlače
Opis naslova: konjeniske hlače jna

konjeniške hlače jna

plavi vojaski šinjel in uniforma pvo

potem šinjel pitomca

potem se en šinjel vendar ta je naprodaj
Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 17.04.2009 12:00:19    Naslov sporočila: nekaj novih uniform jna
Opis naslova: uniforme

nabavil nekaj novih uniform jna glazbeniska podpolkovnika

potem general podpolkovnik jna pvo

potem stara uniforma general majorja z čini iz zlate žice

Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 17.04.2009 12:00:22    Naslov sporočila: nekaj novih uniform jna

nabavil nekaj novih uniform jna glazbeniska podpolkovnika

potem general podpolkovnik jna pvo

potem stara uniforma general majorja z čini iz zlate žice

Nazaj na vrh
tankist

PrispevekObjavljeno: 17.04.2009 13:06:40    Naslov sporočila:  

Kar dobre pridobitve! Par pripomb:

Glasbeniška uniforma:

- zlati čini in zlate obrobe oficirja in srebrna ešarpa in akselbenderji vojaškega uslužbenca ne gredo skupaj. Akselbenderji bi morali biti v tem primeru zlati.

- ešarpa ima temno (črno?) podlago kar pomeni, da je po vsej verjetnosti to ešarpa vojaških uslužbencov JRM.

- to je zimska svečana uniforma pripadnika orkestra KoV, tako, da bi gumbi na suknjiču morali biti zlati z zvezdo, ešarpa bi morala biti pa zlata - oficirska z rdečo podlago

Uniforma Generalpodpolkovnika:

- če prav vidim je na gumbih že dvoglavi srbski orel in prvi trakec medalj je iz SRJ tako da je to uniforma VJ in ne več JNA. Tudi ni to uniforma RViPVO temveč je svečana uniforma, v tem primeru generalska, KoV.

Zadnja uniforma nima činov pletenih z kovinsko nitjo.

Opazke so dobronamerne. Pa še nekaj; množično so se začele pojavljati glasbeniške uniforme, ki pa niso vse tako kot bi morale biti. Moje sem dobil že pred časom pa tudi nebi dal roke v ogenj za njih.
Nazaj na vrh
jkralj4

PrispevekObjavljeno: 17.04.2009 13:25:20    Naslov sporočila: uniforme jna

prva glazbeniska je taksna kot sem jo dobil in eno imam se isto z oznakami pilotov in ima isto zlato obrobo na rokavih in je izdelovalec varteks ter bele eksenbenderje in šapko z belim pletenim robom in pas iste barve kot je ta vendar je res da so uporabljali razlićne esarpne in eksenbenderje --- general podpolkovnik je izdelan v jna a so po 91 letu srbija menjala gumbe in oznake general ima čine iz zlate žice l
Nazaj na vrh
tankist

PrispevekObjavljeno: 17.04.2009 13:53:10    Naslov sporočila:  

Po vsej verjetnosti si jih dobil v Srbiji. Tam sploh ni več važno kakšne stvari prodajo, važno je samo da prodajo.
Glede na to, da so forumi zato, da se človek kaj novega nauči, mislim, da je primerno, da predstavljamo stvari take kot bi morale biti. Če pa niso, pa to povemo.
Meni ni pomembno, koliko ima kdo uniform, meni je pomembno to, da so take kot morajo biti. Pa zaradi mene jih ima lahko 2 ali pa 60.
Mislim, da vsi ali pa vsaj večina zbiralcev teži k kvaliteti in ne kvantiteti.

Zlate barvo so uporabljali na vseh uniformah, šapkah, ešarpah,.. za oficirje. Vse te stvari so bile pri vojaških uslužbencih srebrne barve. Mešanje ni bilo mogoče.

Barve podlog ešarp:
- rdeča KoV
- črna JRM
- modra RViPVO

Kar se tiče uniform VJ ne bom komentiral. Večkrat je že tekla debata o tem, tako da se bo s prepoznavanjem spopadal vsak od nas po svoje.
Še vedno pa mislim, da generalmajor na zadnji sliki nima činov pletenih z kovinsko nitjo. Prilagam eno mojo sliko (malo slabšo) kjer ima uniforma čine in oznake pletene ž žico. Uniforma je iz 70 let.

Nazaj na vrh
Valter

Pridružen/-a: 22.02.2007 13:49

PrispevekObjavljeno: 17.04.2009 14:17:40    Naslov sporočila:  

Vsekakor lepe pridobitve! Tankistove pripombe so seveda dobronamerne - pri glasbeniški je prišlo do rahlega mešanja, kar pa ni nepopravljivo. In mislim, da je uradniški JRM pas hudo redek! Glede zlatih žic ali ne je pa treba pogledat od blizu. Mimogrede, prejšnji teden sem si v živo ogledal Draganovo zbirko in je zelo impresivna... pa tudi odlično vino ima! Wink

PS: ne vem zakaj, ampak slik ne morem odpreti povečanih...?
Nazaj na vrh
tankist

PrispevekObjavljeno: 17.04.2009 15:01:26    Naslov sporočila:  

Valter je napisal/a:
In mislim, da je uradniški JRM pas hudo redek!

Mogoče tako redek kot uniforma Very Happy Malo samohvale Embarassed

Pripombe so pa bile vsekakor mišljene kot dobronamerne. Zbirka mora biti res impreivna tako, da si jo bom v kratkem pogledal tudi sam. Sploh če je še dobro vino zraven Smile
Nazaj na vrh
SasaYU

Pridružen/-a: 18.05.2007 17:25
Kraj: Jugoslavija

PrispevekObjavljeno: 19.04.2009 12:54:56    Naslov sporočila:  

Valter je napisal/a:
Glede oprtnika imata oba prav - na začetku, takoj po vojni (in tudi v partizanih) so nosili oficirji oprtnik ponavadi čez desno ramo, kot je bilo tudi pred vojno v Kraljevini YU. V poznejših letih pa je bilo predpisano čez levo ramo in tako se je tudi nosilo; kdaj točno je bila sprememba uvedena, bi moral še raziskati.

Widmann, mislim, da JNA ni dajala veliko stvari iz čoje v razrez, so šparali in jih večinoma ponosili ali pa dali rezervi. Videl sem slike iz Bileće, kjer so tudi še v 80-ih nosili plašče, čeprav je bila kao že 1979. uvedena vetrovka. In Bileća je bila kot šola nekako "elitna", zato bi pričakovali, da bodo prej uvedli novosti kot pa v kakšni manj pomembni garniziji. Rezerva pa je imela uniforme iz čoje vse do razpada, eno sem dobil od rezervista TO, ki jo je nosil še na vpoklicu v vojno. Je pa bilo to malo kaotično, nekateri so imeli iz čoje, drugi že novejše.

Valter,
mogu potvrditi da smo 80-tih u Bileći nosili čojane uniforme, ali su polako zamenjivane novima.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   Razvrsti po:   
Stran 2 od 2 [83 Posts]   Pojdi na stran: Prejšnja 1, 2
Objavi novo temo   Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo
 Seznam foruma » Povojno obdobje: Hladna vojna » Jugoslavija
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu