Domobranska propaganda

OdgovorNapisal/-a redspirit » 28.01.2008 14:12:08

Na bolhi med oglasi sem na prodaj našel zanimiv plakat...od tam je tudi slika;

Slika

... z plakata je več kot očitno razvidno, koga so podpirale domobranske enote...

če kdo ni poučen o programu nacistov, predlagam da si v roke vzame knjigo; Mein Kampf, pa bo na hitro ugotovili kakšne načrte so imeli za; Slovence, Slovane, in ostalo "drhal"....


!!! ta prispevek nima namena sprožati raznih političnih debat; je zgolj prikaz prepričanja "borcev za domovino"
redspirit
 
Prispevkov: 656
Pridružen: 24.01.2007 08:17:17
Kraj: Rdeči revirji

OdgovorNapisal/-a boštjan » 28.01.2008 14:33:41

ton prispevka ( pa čeprav je to pisni prispevek ), je popolnoma jasen :roll:

ne vem zakaj vsi, ki "nikoli nimate namena sprožati političnih debat", uporabljate tak ton in način.

s tem hote ali pa nehote mečete slabo luč tudi na nas, ki nas zanima tudi ta stran zgodovine, tako informativno kot zbirateljsko.

ali nebi bili lepše, bolj primerno in nasploh prijaznejše do vsakega, napisato nekaj v stilu "zanimiv in nevsakdanje viden plakat protikomunistične propagande" ?? mar ne bi bilo to bolj primerno za forum o zbiranju in eksponatih ? tisti, ki sedaj prebira te besede in si misli, glej ga "ta belga", obremenjenca, tukaj sproža neke frustracije ( mislim, da vas ni malo :roll: ), vzemite si par sekund, preberite še enkrat vse napisano in potem napišite odgovor. moj namen - že nekajkrat povdarjen - ni braniti ali zagovarjati katerokoli stran, samo ne morem pa biti tiho ob vedno enakimi prispevki, ki se - "pa čeprav noben ni imel tak namen" - konča z zaključitvojo teme.

nimam nič proti nobenemu, niti se ni moj namen spravljat na kogarkoli, ampak ta podforum je prav zaradi takih stvari precej klavrno prazen, prežet s slikami iz interneta in bolhe. zbirke pa prav zaradi takih in podobnih prispevkov - komentarjev ne pokaže nihče. pa verjemite mi, da bi imel kdo kaj pokazat :roll:

brez zamere,
Lep dan
boštjan
 
Prispevkov: 727
Pridružen: 26.01.2007 19:23:17

OdgovorNapisal/-a značke » 28.01.2008 14:46:04

Slika pove več kot tisoč besed..... Oj, saj je napisal da ne misli nič političnega. Pa še zanimive so te karikature, pa bilo katera stran jih je tiskala. Saj je prav da se vidi propagando od vseh strani. Na take zadeve pa je treba gledati kot na zbirateljske eksponate. Je prav zanimivo pogledati kak domobranski, komunistični, nacistični, fašistični ali zavezniški plakat. Saj ni, da bi katerega od teh lepil po stenah, za pogledat so pa zanimivi. Tisti ki jih imate doma, dajte jih kaj pokazat, ni važno katera stran jih je natisnila.

Zadnjič spremenil značke, dne 28.01.2008 15:14:15, skupaj popravljeno 2 krat.
značke
 
Prispevkov: 152
Pridružen: 24.10.2007 10:01:04

OdgovorNapisal/-a boštjan » 28.01.2008 14:50:51

kaj je napisano je vidno, kaj je pa mišljeno in na kakšen način je pa napisano, pa tudi. žal.

del prispevka, kjer piše

"... z plakata je več kot očitno razvidno, koga so podpirale domobranske enote...

če kdo ni poučen o programu nacistov, predlagam da si v roke vzame knjigo; Mein Kampf, pa bo na hitro ugotovili kakšne načrte so imeli za; Slovence, Slovane, in ostalo "drhal".... ",

je - če je res nepolitično mišljeno - povsem odveč.

pa tudi navednice v besedni zvezi "borcev za domovino" na koncu prispevka, so neprimerne za politično neobarvan prispevek.
boštjan
 
Prispevkov: 727
Pridružen: 26.01.2007 19:23:17

OdgovorNapisal/-a redspirit » 28.01.2008 14:52:59

Ton prispevka je jasno usmerjen proti nacistično, v čemer ne vidim nobenega problema...saj smo vendarle Slovenci.

Sliko sem objavil z namenom, da kakšnemu pristašu nacistov in njihovih pajdašev, da mogoče malo za razmislit.

Zbira pa naj vsak kar hoče, konec koncev naj bi bili v demokraciji...
redspirit
 
Prispevkov: 656
Pridružen: 24.01.2007 08:17:17
Kraj: Rdeči revirji

OdgovorNapisal/-a boštjan » 28.01.2008 14:59:40

se popolnoma strinjam, protinacističnen ton je primeren - tudi sam ne vidim nobenega problema - , ampak mislim, da je vsakomur jasno, da so s tem mišljeni domobranci sami in samo oni. korelacija med napisanim je precej očitna.
pa pustimo to, ker vodi v debato ali so bili domobranci nacisti in podobne stvari. bi na tem mestu zaključil s tem. je bilo že preveč kreganja o tem.

redspirit, vsekakor smo v demokraciji in hvala Bogu, da smo. da lahko zbiramo, preučujemo in opazujemo tudi predmete protirevolucionarne strani. da lahko na njih gledamo kot eksponate preteklega časa in ne kot na neko nadaljevanje medvojne delitve. sam smo vendar vsi Slovenci, ki živimo zdaj, ki živimo za prihodnost.

pa brez zamere, če le ni zamera na drugi strani.
boštjan
 
Prispevkov: 727
Pridružen: 26.01.2007 19:23:17

propaganda

OdgovorNapisal/-a gregor » 28.01.2008 15:38:34

Glede branja knjig: Vsak vidi v določeni knjigi tisto kar njemu najbolj ustreza.

Glede sprožanja političnih debat: Sprehodi se mimo kletke tigra z velikim kosom mesa v roki in mu poizkušaj pojasniti da ga v bistvu ne dražiš.

Lp Gregor
gregor
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 04.12.2007 22:01:25

OdgovorNapisal/-a Collector » 28.01.2008 15:59:03

Po mojem mnenju čisto politična tema, ne sodi na zbiralce, mogoče na kak drug forum.

Slika
Collector
Moderator
 
Prispevkov: 609
Pridružen: 19.01.2007 16:36:58
Kraj: Cyberspace

OdgovorNapisal/-a redspirit » 28.01.2008 16:53:09

Tole še napišem, potem pa ne mislim več pisat in sodelovat v podobnih temah saj kot vidim nima nekega smisla...

Vse prepogosto na tem forumu, pa tudi kje drugje preberem čudne izjave ljudi, kar se tiče Slovenstva in nacizma, tako da sem tudi jaz z to temo hotel temu nekaj dodat.
Lahko se reče, da je to politično pisanje, jaz pa bom dejal, da je to osveščanje ljudi.

Naj kdo reče kar hoče, vendar je bilo v načrtu nacistov uničit Slovenstvo, prav tako kot tudi še marsikateri drug narod.
Kot dokaz to piše že v omenjeni knjigi, pa tudi njihova dejanja med vojno to potrjujeo; npr. koliko intelektualcev so pozaprli pa ni nobeden bil partizan še manj pa komunist, dobesedno so izginile cele vasi, večja streljanja-poboji ljudi,...

No moja misel je sledeča;

" čemu podpirati ideologijo, ki hoče uničiti tvoj narod ?"

...no tako, če se je kdo zamislil nad mojimi besedami je moj cilj dosežen.
redspirit
 
Prispevkov: 656
Pridružen: 24.01.2007 08:17:17
Kraj: Rdeči revirji

OdgovorNapisal/-a boštjan » 28.01.2008 17:42:38

zgrešil si bistvo mojega pisanja oz. komentiranja. bistvo je v tem, da se pod pretvezo nepolitičnega predstavljanja eksponatov skriva provokacija oz. izražanje, skoraj vsiljevanje, svojega mnenja. forum je nepolitičen, zatorej je popolnoma brez smisla pisati v stilu kot je bilo napisano tole.

kdo se je za kaj boril, kakšno prepričanje so imeli, kdo je bil borec za domovino... vse to so namigovanja oz. neposredna politika, ki z eksponati nimajo veze. sam sem predstail malenkost eksponatov iz moje zbirke, pa so se v vseh temah začela prerekanja. in zato praktično ne predstavljam več eksponatov protirevolucije.

si mislite, ja kaj za ljubega boga pa potem ti težiš v tej temi. res je, se strinjam, da tudi moje pisanje neposredno nima veze, samo sem hotel razčistit enkrat za zmeraj, ker to je že smešno, da se vsaka podobna tema konča enako.

čudne izjave o nacizmu in slovenstvu... ? kaj imaš v mislih ? resno te sprašujem, ne mislim retorično ali sarkastično.

podpirati ideologijo, pa naj si bo za nekoga sveta, za drugega pa smešna, je odločitev posameznika in nima nobene veze in prav nobenega mesta na tem forumu. vsi to povdarjate a vseeno stvar ne steče tako kot bi morala.

dokler se vsi držimo pravil in dokler se obnašamo forumu primerno ne vidim nobenega problema. tisti trenutek, ko pa se stvar sprevrže v prerekanje pa je vse zaman.

pa še konkreten primer in moja lastna iskušnja. prav v tem podforumu sem predstavil protikomunistično propagando, na kateri se izrecno blati OF in komunizem, boljševizem. kako bi odreagirali, če bi napisal prispevek v tonu kot je ta, torej nekako takole : "poglejte si protikomunistično propagando, ki prikazuje partizane in celoten slovenski odpor v resnični luči, torej kot brezbrižne, brezbožne partizane. taki kot so v resnici bili" ?? mislim, da ne bi bili ravno navdušeni in bi reagirai podobno oz. še veliko huje kot jaz.
reakcija ne bi bila pogojena s prepričanjem kogarkoli od nas, temveč zgolj z neko mero zdrave pameti. pamet oz. modrost in politično prepričanje pa sta dve različni strani, čeprav se to kar naprej meša. da pa ne bo pomote, zgoraj napisano služi zgolj za prikaz in potrditev moje teze o forumu. moje dejansko prepričanje ni tako, kakšno je pa za forum nima veze.
spet druga moja tema, predstavitev osmrtnice za padlega bodočega duhovnika na turjaku, se je končalo klavrno z okoli 10 komentarji, od katerih ni niti en dejansko kaj napisal o eksponatu. mislim, da lahko razumete od kod prihaja to moje nezadovoljstvo, saj mislim, da si noben ne želi, da se v njegovi temi dogajajo take stvari. nenavsezadnje se eksponate pokaže zaradi zanimanja in zato, da boš slišal nekaj pametnih komentarjev, pohval in navdušenja. in to nima nobene veze z mojim ali prepričanjem kogarkoli na forumu.

zakaj se vsi vedno obregnete ob eksponate protirevolucije, oz. samo ob predstavljanju predmetov protirevolucije vpeljete politično zgodbo in provokacije ? v podforumu tretjega rajha se to ne pojavlja, tudi v angloameričanih in sovjetih ne. samo tukaj so provokacije stalnica.

sem precej veliko napisal, če bo kdo to prebral, upam da bo razumel bistvo in ne gledal name kot nekega zagovornika katerekoli strani.
v upanju da se v podforumu ostalih sil osi začnejo boljši in prijaznejši časi, vas pozdravljam.
boštjan
 
Prispevkov: 727
Pridružen: 26.01.2007 19:23:17

OdgovorNapisal/-a barbarossa » 28.01.2008 19:27:19

Pozdravljeni,

Domobranstvo z nacionalsocializmom nima prav nikakršne zveze, razen tega, da so se bili domobranci (z diametralno nasprotnim svetovnim nazorom) silom prilike prisiljeni boriti pod okriljem nemške oborožene sile in policijskih enot.

V Mein Kampfu Slovenci niso niti z besedico omenjeni, pa tudi Slovani, razen v enem poglavju bolj malo. Drugo vprašanje pa je, kako so nacionalsocialistične oblasti klasificirale prebivalstvo, za katerega danes uporabljamo izraz slovensko in v kolikšni meri so ga sploh povezovale s Slovani.

Kdor ne verjame mojim besedam, naj pač kdaj v roke vzame kakšno knjigo (tudi znanstveno literaturo, ki so jo pisali zgodovinarji v preteklem režimu), namesto da ponavlja klišejske predsodke.

Pa lep pozdrav.
barbarossa
 
Prispevkov: 94
Pridružen: 11.12.2007 10:25:27

OdgovorNapisal/-a Valuk » 28.01.2008 20:20:12

Fantje, bolj berem vaše prispevke in bolj sem prepričan da doberšen del forumske populacije sestavljajo idioti. vedno eno in isto, se sprašujem, če niste naveličani, pojdite se raje igrat v peskovnik, je bolj zabavno.
Tema pa je itak zaprta, novih pa ni treba odpirat, vsaj ne na tem forumu.
Valuk
Site Admin
 
Prispevkov: 2159
Pridružen: 18.01.2007 22:50:44Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost