samurajski meči - katane

OdgovorNapisal/-a bostek » 03.09.2009 06:46:22

A je sploh kje možno najt pravo katano? Ne neko fake sranje ki ga prodajajo na bolhi:

http://www.bolha.com/oglas382918644/uchigatana-japonski-mec-iz-okrog-1350-katana-tanto-wakizashi

Kje bi še lahko našel kakšne dobre replike katane? Kakšni sejmi?
bostek
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 03.09.2009 06:39:34

OdgovorNapisal/-a jonas » 03.09.2009 12:35:57

poglej si spletno stran firme COLD STEEL in predvsem njihove reklamne spote za izdelke !

imajo fantastične nože in meče - osebno preverjeno !
mislim,da so primerek Codl steel katane imeli v trgovini M-Shopi iz Fužin,ki prodaja tudi vse za airsoft.
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a KKK » 27.09.2009 16:55:49

Osebno gledam meče na tej strani

http://sam2.swords-and-more.de/index.php?id=schwert&L=0

Katane (boljše) so pod "handgeschmiedet" opcijo.

prednost je da so iz Europe (Hamburg) torej brez carinskega postopka, orožja pa so po različnih cenovnih skupinah (od 50 EUR gor), lahko pa naročiš tudi brušenje in poliranje meča.
KKK
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.07.2009 19:51:38

OdgovorNapisal/-a ares » 27.09.2009 18:05:49

Jaz jih imam nekaj viška.Pridi na Vetrinjsko 7 v MB pogledat!
ares
 
Prispevkov: 689
Pridružen: 10.11.2007 12:39:32

OdgovorNapisal/-a jonas » 27.09.2009 21:19:37

če kdo misli,da bo za 50 EUR-ov kupil legendarno katano,ki je legenda med hladnim orožjem-bo krepko razočaran!

Treba je ločiti med "deko" izvedbami za okras in za na zid in ročno izdelanimi primerki ( ki dosegajo daleč večje cene ),ki pa še vedno niso "prave tradicionalne" katane.

Na "Discoveyr chanel-u ", ni dolgo tega ,je bil film o tem,kako mojster po starodavnem postopku naredi "pravo" katano.Zelo poučno!

In samo za informacijo : japonski oficirji med 2 svetovno vojno niso nosili katan ampak formacijsko predpisano sabljo Shin-Gunto,ki je na katano samo spominjala po obliki ( rezila za te sablje naj bi uvažali celo iz Češke,ki je bila pred vojno pojem kvalitete glede proizvodnje orožja ).Le redki oficrji,ki so izvirali iz visokih plemiških družin so nosili katane ( ki so sekale cevi mitraljezov kot vidimo v filmih-čeprav je to zelo dvomljivo: Npr.: v oddaji Mit buster je bil ta mit ovržen s poskusi! )

resnica pa je,da je katana "legenda" med saljami in verjetno najboljša izdelana sablja v zgodovini ( evropski meči zaostajajo za katano razen morda perzijskega shamshir-a iz damaščanskega jekla )Ampak potrebno je vedeti,da ne moremo primerjati sablje in meče med seboj kar tako, saj je bilo vsako orožje razvito za svoj namen in npr. Japonci so se bojevali drugače kot vitezi v Evropi.

Vendar to ne pomeni,da je imel kar vsak samuraj vrhunsko katano in sabljaško znanje mojstra Musaši-ja.Tako kot v Evropi v tistem času so najboljše orožje imeli samo premožni,ki so si ga lahko plačali.
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a KKK » 27.09.2009 22:37:53

Ja, jaz sem pa bral tudi, da je znameniti način kovanja jekla za katano s prepogibanjem "zgolj" posledica slabe kvalitete njihovega železa. S tako tehniko so bolje prerazporedili ogljik po rezilu... V Evropi tega ni blo treba, ker je ruda bila kvalitetnejša....

Sicer pa se prave(!) ročno izdelane katane ne da kupitine pri cold steel ne pri swords shop. Tudi meči, ki so jih izdelali za japonske oficirje
(cca 1000000 jih je bilo po vojni zaplenjenih) so vsi strojno narejeni. Pa še kljub tako veliki številki je veliko ponaredkov na trgu.

Sicer pa sem nekje tudi prebral, da je vsak meč katana, če se nosi z rezilom navzgor za pasom, in tachi, če se nosi z rezilom navzdol ! Da je meč "katana" naj bi torej bilo "krivo" nošenje.
KKK
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.07.2009 19:51:38

OdgovorNapisal/-a jonas » 28.09.2009 07:19:49

glede kavlitete rezil katan sem gledal oddajo na Discovery chanel-u,kjer so primerjali tradicionalno katano in evrposki meč.Razlika je bila v tem,da je katana s svojo obliko v ravnanju hitrejša in spretnejša pri uporabi.Medtem,ko je evropski meč, že s svojo težo udarca sekal in lomil kosti, saj je moral "premagati "najpej verižni oklep in kasneje ploščati oklep.

Kvaliteta rezil katan pa naj bi veljala za vrhunsko in narejena so bila tako,da je mehkejše železovo jedro obdajala zelo trdo kaljena ostrina in mehkejši hrbtni del s katerim so lahko blokirali udarce ( sablanja kot v filmih vidimo mušketirje-japonci niso poznali, najboljše sabljaške šole so gojile veščino,da nasprotnika premagaš s čim manj udarci )

Ni pa vsak samuraj imel vrhunsko katano in bil mojster mečevanja kakor tudi v Evropi niso bili vsi vitezi opremljeni kot vidimo v filmih.

glede kvalitete rezil japonskih oficirskih sabelj Shin-Gunto pa takole
( vir: Richard Fuller:Japanese Military Swords and Dirks ).Sama sablja je bila v vojsko uvedena leta 1938 in je po obliki spominjala na katano.V začetku so bila rezila narejena tovarniško in zelo kvalitetno kasneje s širjenjem vojne pa vse slabše.Npr. obstaja zgodba kako sta dva mlada poročnika na Kitajskem stavila čigava sablja bo prej "posekala" 100 Kitajcev.Tekmovanje se je končalo tako,da so ga prekinili,ker niso mogli več točno prešteti žrtev.Rezultat pa je bil: oba čez 100 trupel in rezultat na sabljah: samo ena sabla je bila rahlo poškodovana,ker je poročnik presekal Kitajca skozi čelado.
Pa,da ne bo izpadlo,da poveličujem te vojake in njihova "dejanja" ampak samo kot primerjava kvalitete sabelj.

Zato pa pa je tudi danes potrebno vedeti,da eno so replike katan za deko namene, čisto nekaj drugega pa so prave sablje.
osebno sem imel kar nekaj deko katan in lahko rečem,da so bile na pogled videti super ampak še daleč od tega,da bi z njimi lahko sekal drevesa na pol.

Razlika med katano in tachi-jem:

katana se je nosila v leseni nožnici- ostrina navzgor in zataknjena za pas na kimonu,tachi pa v nožnici z ostrino navzdol in nožnica je imela obročke s katerimi so jo pripeli na oklep .
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a KKK » 28.09.2009 07:41:41

Se strinjam v celoti, kot zanimivost pa bi samo povedal, da na nekaterih forumih posvečenim mečem tečejo vroče debate ne samo o tem, kateri meči so boljši (toledo, japonski, damaščanski) ampak tudi o kvaliteti tedanjih kitajskih mečev. Ti so bili predniki katan, kot jih poznamo danes, baje obstaja tudi en vrhunski kitajski meč, ki se je enako izdeloval (pred katanami) večplastno (mislim pa, da so lističe kovali skupaj (niso prelagali želea). Kasneje so izdelao opustili, ker je bil predrag za vzdrževanje in popravila :)

Baje je tudi pravih katan (zgodovinskih seveda) le okoli 900 in so povečini po muzejih. Glede nove izdelave pa (isto oddaja na Discoveryju) pa je zelo zamudna, od kovanja do poliranja, tudi certificiranih izdelovalcev je zelo malo, zato mislim, da je cena realno nam zelo nedostopna.

Kar se pa same nabave mečev tiče, kot zanimivost; uvoz je dovoljen, posest tudi (noišenje menda ja ne). Po zakonu o orožju se meči namreč ne štejejo za prepovedano orožje (kot napadalno orožje so omenjeni noži, bokser, palice in podobno), niti ga ni treba priglasiti. Sem se pozanimal tudi na Ministrstvu za notranje zadeve. Dober štos, nož je prepovedan, bokser tudi, katana pa ne.

Kar se pa tiče katane na Bolhi; zagotovo ni iz 14 stoletja, ker se ne bi prodajala za tak nizek znesek; pa tudi cena ji je v vmesnem času padla za polovico.

Tako da za sekanje dreves bi bila po mojem taka čisto zadosti uporabna in se ne bi zlomila; prodajalec daje tudi doživljenjsko garancijo za uporabo:)

http://www.swords-and-more.com/shop1/pr ... ts_id/1800


LP
KKK
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.07.2009 19:51:38

OdgovorNapisal/-a jonas » 28.09.2009 09:09:51

ja sama posest replik mečev in sabelj ni sporna in tudi,če jo boš imel v prtljažniku avta,ko je boš peljal domov ne bo sporna.

"Caka" je samo v tem,da sablja ali meč ne sme biti ostro nabrušena in s tem namenjena za napad ( pa tolk "butast" tud ne smeš biti,če te ustavi policaj in vparaša za kaj imaš sabljo-odvrneš-za samoobrambo! )

Normalno pa, da z nobeno repliko sablej ali meča ne moreš hodit po cesti in se delati"frajerja" ali komu groziti.Tu pa se stvari že zakomplicirajo.
seveda pa vedno naletiš na kakega "zagriženega" policija,ki bi kar vse povprek zasegel in kazni pisal, tud za sekire in vejnike,ko gredo stare mame v vinograd delat( jih na šihtu vidim preveč ) .

Če se pa ne motim ( govorim iz glave ) so skoraj vse starinske katane po muzejih in se z njimi ravna kot z japonsko nacinalno zapuščino in menda je prodaja teh katan celo prepovedana! Cena pa bi bila ?????

kar se pa tiče današnjih replik katan je pa tako,kot sem rekel : eno je "deko" za na zid in za gledat- drugo pa za več denarja si pa lahko kupiš tudi kvalitetno sabljo!
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a BHIR4 » 28.09.2009 19:37:08


Never interrupt your enemy when he is making a mistake. - Napoleon Bonaparte
War would end, if the dead could return. - Stanley Baldwin
If we don't end war, war will end us. - H. G. Wells
http://www.vas-soca.si
BHIR4
Faca moderator
 
Prispevkov: 1716
Pridružen: 23.01.2007 13:57:18
Kraj: 93. ID KMDO - Lager Vrsnik

OdgovorNapisal/-a Skinhead-oi » 29.09.2009 17:43:54

Cene pravih katan, ročno izdelanih po starodavnem načinu se gibljejo med 20,000 in 50,000€. Ne moremo primerjati naprimer meča viteza in meča samuraja, vsak je pač narejen za svoj namen, katana je narejena za rezanje, viteški meč pa vse prej kot to. Povprečni boj dveh samurajev je trajal med 2 in 5 sekundi, nasprotniku si moral zadati čimmanj udarcev, obstajale so pa določene šibke točke kjer je bil oklep oslabljen npr. vrat. Zaradi tega je moral biti meč čimlažji in okretnejši. Vedeti moramo tudi to da so bili samuraji osebna cesarjeva vojska in le ti so spoštovali etični kodeks samuraja ali "the way of the warior", vsi ostali "samuraji", ki so bili najeti z strani veleposestnikov da čuvajo njihovo zemljo so se odpovedali kodeksu in niso bili zaželjeni oz so bili preganjani s strani cesarja, podobno kot ninje le da so bile te plačani morilci, vohuni itd, a treninge so imeli samurajske
Skinhead-oi
 
Prispevkov: 396
Pridružen: 28.06.2007 18:48:47

katana

OdgovorNapisal/-a Edelweiss » 30.09.2009 05:52:50

Evo zanimiva stran o vojaških katanah.
http://www.h4.dion.ne.jp/~t-ohmura/gunto_002.htm
Edelweiss
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 13.04.2008 06:51:57

OdgovorNapisal/-a ares » 30.09.2009 09:14:36

Nekaj za popestritev.Večinoma 19.stoletje,damaščanska kovana rezila.Če bi koga kaj zanimalo se naj oglasi.Možne tudi menjave.
Slika

Slika
ares
 
Prispevkov: 689
Pridružen: 10.11.2007 12:39:32

OdgovorNapisal/-a jonas » 30.09.2009 10:40:27

kaj pa kaj cene ( če pridem pogledat,da me ne vrže na rit :D )?
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a ares » 30.09.2009 10:46:22

Načelno od 500-1300 evrov.Vsak dogovor pa je možen.
ares
 
Prispevkov: 689
Pridružen: 10.11.2007 12:39:32

OdgovorNapisal/-a KKK » 30.09.2009 11:14:26

To me že kar nekaj časa muči?

Kakšno je to damaščansko jeklo? Imam doma en "damaščanski" nož, pa sem že od raznih oseb slišal,


- da obstajajo na trgu razni ponaredki, z nekim jedkanjem rezila se ustvarjajo vzorci,
- da obstaja neka metoda podobne izdelave damaščanskega jekla (wootz), ki jo prakticirajo pretežno v Pakistanu, da pa so kar kvalitetni da pa se da s poliranjem ugotoviti razliko? Kakšno razliko?

Tako da zdaj ne vem ali imam čisti ponaredek ali pa pakistanski ponaredek:)

Mimogrede, ta stran se mi je zdela zelo uporabna o mečih:

http://www.andros.si/mec.html
KKK
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.07.2009 19:51:38

OdgovorNapisal/-a akaj » 30.09.2009 14:09:16

Zaradi kovanja prepogibanja ali zvijanja osnove pridejo potem do izraza črte, ki nastanejo med plastmi. Skratka naredijo neke vrste laminat in meja med plastmi se odrazi kot črtica. Obstajajpo različni vzorci pač glede na način kako se jeklo zvija in kuje pa pridejo ven rožice, črtice, kocke......
To je v osnovi to natančen postopek pa je po moje tajna vsakega kovača posebej ki se ukvarja s tem.
akaj
 
Prispevkov: 1123
Pridružen: 30.01.2007 13:54:59

OdgovorNapisal/-a Skinhead-oi » 30.09.2009 14:55:35

tukaj imaš sliko ki prikazuje kako je katana narejena, okoli 5000 prepogibov vsebuje jeklo kawatetsu in na tem jeklu so vidne te črtice tako kot je že moj predhodnik rekel.
http://ryansword.com/swords/sanmh.gif

tukaj se pa lepo vidijo uzorci v samem jeklu.
http://www.lfchosting.com/digitalcanoe/ ... dsteel.jpg

japonska je sama po sebi bolj boga z rudniki železa in so jeklo za samurajske meče vozili iz evrope, po nekih "neuradnih" informacijah naj bi to jeklo pridobivali tudi na ozemlju kjer je danes slovenija.

Prepogibali so zgolj zaradi tega da se je v jeklu ogljik pravilno porazdelil, s tem je jeklo postalo bolj žilavo in trše kar je pri katani ključnega pomena.

Pa še eno vprašanje, zakaj je katana ukrivljena?
Skinhead-oi
 
Prispevkov: 396
Pridružen: 28.06.2007 18:48:47

OdgovorNapisal/-a jonas » 30.09.2009 16:22:56

Mislim,da sama oblika ( ukrivljenost ) poveča moč in efikasnost sekanja,ker katana je bila narejena predvsem za sekanje in zelo redko za bodenje.
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a ares » 30.09.2009 16:27:51

5000x prleložiti bo pretirano,saj že po dvajstih dobimo okoli 2 mil.plasti.Večina sabelj je zakrivljenih zaradi splošnega mišljenja,da boljše režejo.Šele pskusi med ameriško državljansko vojno so pokazali,da daje najboljši efekt ravna sablja in konjenica je dobila ravne.
ares
 
Prispevkov: 689
Pridružen: 10.11.2007 12:39:32

OdgovorNapisal/-a KKK » 30.09.2009 17:53:09

Optimum naj bi bil po enih japonskih strokovnjakih med 8-16 prelaganji; preveč naj bi škodilo, kerse ogljik čisto porazgubi.


Posebej za japonske meče je pa ta stran več kot odlična za začetek:

http://www.geocities.com/alchemyst/

tu piše skoraj vse kar je treba vedet za začetek.

pa tudi ti dve:

http://www.thejapanesesword.com/

http://www.metmuseum.org/toah/hd/japb/hd_japb.htm


Osebno pa bi se bolj zanimal za evropske meče, so mi malo bližji; katana ima velikanski sloves predvsem zaradi filma, sicer pa je posledica siromašne železove rude:).

Jaz stavim na t.i. zweihänderja, dvoročni meč iz 16 stoletja, s katerim so vojaki prebijali strnjene vrste švicarskih helebardarjev. Po eni legendi je en nizozemski gusar s takim mečem tudi odsekal dve glavi z enim udarcem v boju. Tak original bi enkrat rad imel na steni, raje ko kako kantano.
KKK
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.07.2009 19:51:38

OdgovorNapisal/-a Skinhead-oi » 30.09.2009 17:54:46

During the forgingprocess of this high quality katana, the different billets of steel are heated & folded & hammered many times and re-welded to result in a complex structure of many thousands of layers. The way in which the blade is hammered , folded and re-welded is giving the blade a distinctive grain pattern, better know as the jihada.
Krivuljo dobijo pa zaradi kaljenja, namreč ko so končno skovane jih kalijo v posebni tekočini in se zaradi hitrega ohlajanja jekla ustvari takšna krivulja!
Skinhead-oi
 
Prispevkov: 396
Pridružen: 28.06.2007 18:48:47

OdgovorNapisal/-a jonas » 30.09.2009 18:57:09

to sem tudi jaz slišal,ker pa nisem bil "ziher" se nisem "ven metal". Osebno pa še nisem nobene katane skoval,da bi bil 100% prepričan :D

glede ukrivljenosti sabelj pa tole:

med ameriško državljansko vojno so pehotni čartniki ( severnjaki -južnjaki so pa itak nosil,kar so zaplenil,ker so imeli malo tovarn,kjer bi deleli sablje ) nosili M 1850 foot officer sword,ki je bil skoraj raven.
konjenica pa je nosila ukrivljene sablje in zadnji model sablje US Army je bil model 1860 z ukrivljenim rezilom ( z vzdevkom "lomilec zapestja"-zaradi teškega ukrivljenega rezila ).

debata katero rezilo pa je boljše ( ravno ali ukrivljeno ) pa se je vlekla skozi stoletja in če gledamo primerke konjeniških sabelj so bile ali ravne
(konjeniški palaš,teške konjeniške sablje )l ali ukrivljene ( perzijski shamshir,francoske konjeniške sablje... ).

Meni osebno pa je najlepši perzijski shamshir,katerega obliko so posnemale tudi po domače "turške " sablje iz 18. stoletja.
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a Skinhead-oi » 30.09.2009 23:49:38

Dejstvo je da pri ukrivljenem rezilu potrebuješ manj sile za presekat isto stvar kot pri ravnem rezilu
Skinhead-oi
 
Prispevkov: 396
Pridružen: 28.06.2007 18:48:47

OdgovorNapisal/-a Samo K. » 18.07.2013 13:33:48

Tukaj bi rad dodal,cisto tako za informacijo,da bodo vsi tisti, ki jih zanima in si zelijo nakupa katane ali drugih mecev vedeli,da je uvoz seveda popolnoma dovoljen.Jaz sem narocil kovano katano na ebayu iz kitajske,ostro in seveda namenjeno za uporabo.To pomeni da je prava katana v tem smislu,da je za prakticno uporabo in ni deko katana, misljeno kot samo za dekorativne namene,ampak funkcionalna katana( seveda ni pa pravaprava katana iz japonske,seveda,ker to je moderna reprodukcija!).Tako,uvoz je dovoljen,vendar kdor se zanima za nakup in kupi tak ali drugacen mec(to govorim za nakup meca izven EU) bo seveda od carine kupec dobil posto,da poda izjavo in se izjasni o namenu in uporabi kupljenega meca.Tako,da brez skrbi,lepo podajte izjavo,da boste imeli kupljen mec izrecno za dekorativne namene in tako ga boste brez problema dobili.Tako kot jaz :D .lep pozdrav vsem,ce bi pa koga se kaj zanimalo glede tega,mi pa lahko napise privatno sporocilo bom z veseljem pomagal.Pa nasvidenje.
Samo K.
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11.07.2013 17:58:08

OdgovorNapisal/-a Valter » 23.07.2013 18:03:35

Zanimiva debata.
Z evropskega gledišča je takole - sablja je načeloma ukrivljena in ima rezilo na eni strani, namenjena je za sekanje, je pa uporabna tudi za zabadanje. Kar je ravno in ima rezilo na obeh straneh, je meč. Palaš ali slovensko udrihač (orožje težke konjenice - kirasirjev) je raven, vendar ima ostrino le na eni strani; običajno ga štejejo med sablje. Rapir je ozek meč brez rezila, le za zabadanje; štejemo ga med meče, čeprav nima rezila.

Razlika v uporabi je ta, da je sekanje v konjeniškem metežu (bližinskem spopadu) lažje, ker je bolj nagonsko mahati naokoli, vendar rane od sekanja niso tako nevarne (V bitki z Rusi pri Heilsbergu 10. junija 1807 je polkovnik Chipault iz Napoleonovega 4. kirasirskega polka dobil nič več in nič manj kot 56 ran od ruskih sabelj – in popolnoma okreval), medtem ko je zabadanje težje izvedljivo in zahteva več urjenja, je pa bolj smrtonosno. Pred sekanjem je konjenike razmeroma dobro varovala že debelejša obleka (v bitki pri Kraljevem Gradcu so si baje Avstrijci kljub poletni vročini oblekli debele volnene plašče, ki so jih dokaj dobro varovali pred udarci pruskih sabelj), pred zabadanjem pa samo oklep. So pa tudi različne države imele različne "šole" - Prusi so npr. dajali prednost sekanju, Francozi pa zabadanju. V neki bitki francosko-pruske vojne je baje prišlo do tega, da so bili francoski konjeniki z zabadanjem toliko uspešnejši od Prusov, da so pruski oficirji med bitko začeli vpiti vojakom, da naj zabadajo in ne sekajo. Povedano velja za "moderno" konjenico (17./18. do začetka 20. stoletja), vitezi so meče uporabljali nekoliko drugače. Viteški meč je imel dokaj ozko konico, ki je bila namenjena za zabadanje med režami ploščnega oklepa, sekali pa so po verižnih oklepih. Ploščnega oklepa se praviloma ni dalo presekati z mečem, se ga je pa dalo prebiti z bojnim kladivom.

Zgodbic o več naenkrat odsekanih glavah je veliko, meni je najbolj všeč tista iz Sienkiewiczevih romanov o Podbipjenti in njegovem predniku Stovejku, ki je pri Grunwaldu odsekal tri križarske glave z enim zamahom. In Longinus Podbipjenta je nekaj stoletij pozneje z njegovim mečem pri Zbaražu odsekal tri tatarske. V romanu, seveda, čeprav so take legende gotovo temeljile na kakšnem resničnem dogodku. V ruski državljanski vojni so baje konjeniki od zgoraj sekali pešce in z dobro merjenim udarcem odsekali glavo, vrat in kos ramena.
Valter
 
Prispevkov: 1318
Pridružen: 22.02.2007 13:49:38

OdgovorNapisal/-a jonas » 23.07.2013 19:39:53

zanimivo!
Sem pred nekaj dnevi gledal na Discvovery chanel oddajo,ko so preizkušal replko priuke sablje iz časa napoleonovih vojn in ugotovili,da je konjenik iz konja s sabljo dejansko imel v zamahu takšno moč,da je lahko preklal sovražnikovo pokrivalo in zabil sabljo do zob! Dejansko mu je glavo "odprl"!
naredil so tud demonstracijo sekanja iz konja v galopu na svinjski polovici in rezutati so bili grozljivi!
Glede na višino in konstrukcijo ( cca 70 kg ) tedanjih vojakov je bila sablja res grozljivo in strah zbujajoče orožje sploh konjenice!
jonas
 
Prispevkov: 221
Pridružen: 07.07.2009 15:38:13

OdgovorNapisal/-a p0gi » 27.07.2013 00:28:52

Skinhead-oi napisal/-a:Pa še eno vprašanje, zakaj je katana ukrivljena?


Ukrivljenost je posledica kaljenja. Kovana je povsem ravna, a se ob kaljenju ukrivi. Narejena je iz laminiranega jekla kar pomeni, da je hrbtni del iz jekla z visoko vsebnostjo ogljika - kar ji daje fleksibilnost, pri rezilu pa je iz nizkoogljičnega jekla-da rezilo ostane ostro. Ogljikovo jeklo se pri kaljenju skrči bolj kot nizkoogljično, zato dobi značilno krivino.
p0gi
 
Prispevkov: 209
Pridružen: 02.12.2012 16:13:17

OdgovorNapisal/-a farki222 » 25.09.2013 17:16:20

Samo K., a je dovolj samo uzjava, da bo katana izključno v dekorativne namene, ali je potrebno kaj več?
Jaz sem iz carine na vprašanje o uvozu katane dobil tole:"Različni borilni pripomočki (katana, šurikeni, nunčaki…) se tudi uvrščajo med hladno orožje, razen če se uporabljajo izključno v telovadnicah ali prostorih za izvajanje borilnih veščin. Ne glede na to, da nameravate uporabljati katano za trening borilnih veščin, spada med hladno orožje, ki se po Zakonu o orožju uvršča med prepovedano orožje za katerega posameznik, z izjemo zbirateljev, ne more pridobiti dovoljenja za uvoz. Podrobnejše nformacije lahko pridobite na upravni enoti na območju katere imate stalno prebivališče, ki je pristojni organ za razlago pravic in dolžnosti po Zakonu o orožju."

Zdaj me pa še zanima tale izjema okoli zbirateljev, je treba bit kako "registriran" kot zbiratelj, ali kako je s tem?
farki222
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 10.02.2013 10:56:06
Kraj: Mozirje - okolica

OdgovorNapisal/-a Bullets » 25.09.2013 17:30:20

Pogi ravno obratno, rezilo je iz visokoogljičnega jekla medtem ko je hrbet iz nizkoogljičnega jekla.. ukrivi se pa zaradi stresa v jeklu ki se nabere med kovanjem, katerega pred kaljenjem ne normalizirajo ( sproščanje stresa) in ga zakalijo, zato se rezilo ukrivi. se ukvarjam s kovaštvom ;)
Bullets
 
Prispevkov: 160
Pridružen: 01.07.2011 11:04:05

OdgovorNapisal/-a farki222 » 22.10.2013 18:32:09

Še vedno me zanima,ali se da legalno uvozit katano, ter na kakšen način. Po odgovoru s carinske uprave sem šel vprašat na upravno enoto, pa so me gledali kot žaba lešnik.
Vse informacije dobrodošle.
farki222
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 10.02.2013 10:56:06
Kraj: Mozirje - okolica

Re: samurajski meči - katane

OdgovorNapisal/-a BertieRichards » 14.11.2017 08:54:34

Greetings! How amusing this forum is! I was able to find everything that I looked for! This resource is just amazing, undoubtedly!
BertieRichards
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 14.11.2017 08:51:32Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost