nasvet

OdgovorNapisal/-a alex76 » 10.11.2015 09:27:47

prosim če mi lahko kdo pove na koga se lahko človek obrne ko ima namen kupiti določeno nemško odlikovanje ali medaljo ne da bi pri tem moral ves čas razmišljat in preverjat a je original ali kopija. zanimajo me tudi vaše izkušnje pri nabavi iz tujine. lp
alex76
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 10.11.2015 08:51:49

Re: nasvet

OdgovorNapisal/-a Valter » 21.11.2015 01:37:57

Obrni se na svoje znanje. Lahko pa tudi na ta forum ali še bolje WAF (www.wehrmacht-awards.com) :wink:

Ok, šalo na stran; desjtvo je, da je danes na svetu več nemških odlikovanj, kot jih je bilo kdajkoli proizvedenih, in ko odšteješ vse izgube in uničenja med vojni ter v nasednjih 70 letih, je jasno, da prevladujejo ponaredki. Zato ni nobenega absolutno zanesljivega vira, ne doma ne v tujini. Seveda so določena pogosta odlikovanja brez težav najdejo v originalu, še posebej pri uveljavljenih prodajalcih v tujini (pa tudi ne vseh), ampak vseeno moraš vsaj približno vedeti, kako ločiti original od ponaredka. Učenje in raziskovanje je eden od čarov zbirateljstva.

Jaz veliko večino nemških stvari nabavljam iz tujine, iz preprostega vzroka, ker jih je tam (še posebej v Nemčiji) več, boljša izbira in nižje cene. Dober vir je nemški ebay, ki pa je 1) poln min, tako da moraš imeti že kar nekaj znanja, 2) ne smejo se prodajati odlikovanja in oznake s svastiko. Torej ni večine "nazi" odlikovanj, so pa tista iz 1. sv..v, pa fotke, knjige, oprema ... Tudi WAF ima svoje prodajne štante, ki pa tudi niso 100% zanesljivi, čeprav člani foruma bdijo in opozarjajo na ponaredke. Številni tuji trgovci ponujajo doživljensjko garancijo na originalnost, kar je na ljubljanskem bolšjaku malce težje uresničljivo. Glede tujine priporčam nabavo v EU, v Ameriki se dobi marsikaj lepega, ampak je svinjsko draga poštnina, pa še carino in/ali DDV ti lahko nabijejo.

Napiši malo bolj konkretno, kaj iščeš, in te bomo skušali usmeriti.
Valter
 
Prispevkov: 1318
Pridružen: 22.02.2007 13:49:38Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov